Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η προστασία του οργανισμού από παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, ιούς, παράσιτα και άλλα αντιγόνα.
Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν η σωστή λειτουργία του επηρεάζει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής μας. Από τους παράγοντες που καθορίζουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, κάποιοι, όπως η κληρονομικότητα, δεν μπορούν να αλλάξουν.
Στην πλειοψηφία όμως των περιπτώσεων είναι στο χέρι μας να παρέμβουμε δυναμικά, να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και να εφαρμόσουμε ορισμένες αρχές που θα μας προσφέρουν ένα υγιές ανοσοποιητικό.
ΜΕΡΙΔΑ ΦΡΟΥΤΟΥ | ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΜΕΡΙΔΑΣ | ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΡΙΔΑΣ |
Ακτινίδιο | 140 γρ. | 2 μέτρια |
Ανανάς | 85 γρ. | 2 μέτριες φέτες |
Αχλάδι | 150 γρ. | 1 μέτριο |
Βερίκοκα | 140 γρ. | 4 μικρά |
Καρπούζι | 200 γρ. | 1 φέτα |
Κεράσια | 130 γρ. | 20 κεράσια |
Μανταρίνια | 170-180 γρ. | 2 μεγάλα |
Μήλο | 140-170 γρ. | 1 μέτριο |
Μπανάνα | 75 γρ. | 1 μικρή |
Πεπόνι | 250 γρ. | 1 μεγάλη φέτα |
Πορτοκάλι | 170-180 γρ. | 1 μέτριο |
Ροδάκινο | 140 γρ. | 1 μέτριο |
Σταφύλια | 80 γρ. | 16 ρόγες |
Σύκα | 150 γρ. | 2 σύκα |
Φράουλες | 150 γρ. | 1 φλιτζάνι |
Βιταμίνη C | Κεράσια acerola, ακτινίδια, πιπεριές (ιδίως οι κόκκινες και οι κίτρινες), φράουλες, πορτοκάλια, παπάγια, μαϊντανός, ανανάς κ.ά. |
Βιταμίνη D | Έκθεση στον ήλιο, σολομός (1 φορά την εβδομάδα), σαρδέλα, τόνος, αβγά, μανιτάρια, εμπλουτισμένο γάλα, εμπλουτισμένα δημητριακά κ.ά. |
Βιταμίνη Α | Μουρουνέλαιο, συκώτι, τυρί κρέμα κ.ά. |
Βιταμίνες συμπλέγματος Β | Κόκκινο και άσπρο κρέας, συκώτι, ψάρια, εμπλουτισμένα δημητριακά, μανιτάρια, ηλιόσποροι, γάλα, βραστή πατάτα, αβοκάντο, μπανάνα κ.ά. |
Ω-3 λιπαρά οξέα | Σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες, τόνος, καρύδια, λιναρόσπορος, σπόροι chia και σε μικρότερες ποσότητες βρασμένο κουνουπίδι, μπρόκολο και λάχανο |
Ψευδάργυρος | Κόκκινο κρέας, όσπρια, μαύρη σοκολάτα, ξηροί καρποί, στρείδια, κοτόπουλο στήθος, σαρδέλες κ.ά. |
Σελήνιο | Brazil nuts (μέχρι 3 την ημέρα λόγω της τεράστιας ποσότητας σεληνίου που περιέχουν), σαρδέλα, τόνος, σολομός, χοιρινό κρέας, μοσχαρίσιο κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, cottage cheese, αυγά, ηλιόσπορος |
Βιταμίνη Κ2 | Κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά |
Αντιοξειδωτικά | Βατόμουρα, καρύδια, κράνμπερι, φράουλες, αγκινάρες, μαύρη σοκολάτα, κεράσια, ρόδι, κόκκινα μήλα, μπρόκολο, ντομάτες, κίτρινες πιπεριές κ.ά. |
Προβιοτικά | Τουρσί, κεφίρ, σάλτσα σόγιας κ.ά. |
Από Σαββίνα Κουσλόγλου
“Υπάρχει μόνο ένα σημαντικό άτομο στην κλινική μου – ο ασθενής” Φράση που έλεγε συχνά ο μεγάλος δ... Δείτε περισσότερα...
Ένα ακόμη θεραπευτικό τσάι βοτάνων με μαραθόσπορο, δενδρολίβανο, λεμόνι και λίγο πιπέρι Cayenne. ... Δείτε περισσότερα...